/ БГНЕС, архив
Има пълна готовност за тестване на толсистемата в реално време, както беше обявено - от 15 май, съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Първо в пунктовете за продажба - най-вероятно ще започнем на границите с тестовите изпитвания, допълни той пред журналистите след участието си във форума "Проектни предложения на ВиК оператори за финансиране по ОПОС 2014-2020 г.".

Кога започва тестването на тол системата?

Нанков информира, че вече 27 камери са монтирани, за други 63, за които са издадени разрешения за строеж, ще бъдат монтирани в рамките на дни. Имаме пълна готовност да стартираме системата в частите "оперативна съвместимост", "генериране на геопространствени данни", които впоследствие се превръщат в конкретна такса за изминато разстояние, допълни той. Нанков информира, че ще бъде направен клип за това какво представлява толсистемата като информационна система, която по-думите му е вероятно най-сложната, изграждана в България.

Превозвачи предупреждават: Заради тол таксите ще поскъпнат стоките

Сред основните предизвикателства Нанков открои тарифирането и посочи, че през следващата седмица ще има срещи с превозвачите, за да се сближат позициите.

БГНЕС, архив

Нанков посочи, че ще се търси баланс между частния и обществения интерес по отношение на тарифите, на обхвата на пътищата, които първоначално ще подлежат на толуване. На срещата ще бъде представен и анализ на състоянието на пътищата (основно втори и трети клас) във връзка с нулевата ставка, като идеята е толсистемата да бъде изградена върху тези пътища, и когато те след време бъдат ремонтирани, ще бъдат включвани поетапно в обхвата й, каквото е желанието на транспортния бранш, изтъкна зам.-министърът.

С тол таксите транзитното преминаване през България поскъпва 5 пъти

Очаква се на предстоящата среща да бъде уточнено и колко километра ще бъдат безплатните пътища, като по-думите на Нанков се очаква те да са минимум 13 000 км. Маржът на толуваните пътища е между 5000 и 7000 км, от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

В отговор на въпрос зам.-министър Нанков уточни, че е приета оставката на инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенцията "Пътна инфраструктура". Той депозира оставката си в средата на април в деловодството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
БТА