Почина една от ударените от пиян шофьор метачки. 300 от хигиенистките без застраховки и осигуровки
Почина една от ударените от пиян шофьор метачки. 300 от хигиенистките без застраховки и осигуровки / netinfo

Една от ударените тази сутрин от пиян шофьор чистачки от общинска фирма Чистота е починала в Университетска болница, съобщи заместник-директорът на здравното заведение Константин Зисов. 48-годишната Недялка Атанасова е умряла на операционната маса, без да дойде в съзнание.Тя е била в кома, с вътрекоремен и вътрешночерепен кръвоизливи и със счупена дясна бедрена кост. Близките на жената не могат да претендират обезщетение, макар че смъртта е настъпила при трудова злополука. Около 300 от 500-те метачки на "Чистота", сред които са и двете пострадали, нямат застраховки, тъй като са на граждански договори.

Другата блъсната метачка – 37-годишната Надка Янкова, е без опасност за живота. Двете жени бяха пометени на остров на надлез “Родопи” от Фиат Пунто, който непозволено е изпреварвал рейс в лентата за движение към кв. “Кючук Париж”. Пробата с дрегер на 25-годишния шофьор е показала 1, 87 промила алкохол в кръвта. В УМБАЛ му е взета кръвна проба, която е изпратена по куриер в специализираната лаборатория.

Фирма “Чистота” ще поеме разходите по погребението на починалата служителка, каза управителят Радослав Кошински. Той бе категоричен, че двете ударени метачки са спазили изискванията за безопасност, били са в зона, забранена за автомобили и със светлоотразителни жилетки. Общинската фирма ще търси законов начин и за изплащане на обезщетение на близките на загиналата Недялка и за поемане разходите по лечението на Надка. Те нямат застраховки, защото "Чистота" не може да сключи трудови договори с тях, обясни Кошински. Според него единствената причина жените да са на граждански договори, без застраховки и осигуровки, е  задържането на трудовите им книжки в "Еко Глобал", с която преди 5 месеца общината прекрати договора за сметопочистване на града.