/ thinkstock
От няколко дни гражданите и гостите на Пловдив вече могат лесно и удобно да правят справка чрез Google Maps как да се придвижат между две точки в града, използвайки автобусите на градския транспорт, съобщиха от ТракияТех.

Мобилно приложение и нови табели по спирките 

Приложението показва най-близките спирки, кои автобусни линии спират на всяка от тях, препоръчва най-оптималните маршрути, информира за общата цена на всяко пътуване, като взима предвид и новите билети с възможност за прекачване, които се продават от автоматите за билети из града. 

Разкрасяват Пловдив с над 3 млн. летни цветя

Потребителите имат и допълнителната възможност, докато пътуват, да получават и подсказвания кога е време да слязат от автобуса или да сменят линията с друга.
 
Пловдив в топ класация на „Файненшъл Таймс“ за най-атрактивните места за чуждестранни инвестиции

За да бъде това възможно трябваше данните за маршрутите, спирките и разписанията на автобусните линии от градската транспортна схема да бъдат преобразувани в машинно-обработваем вид, според специфичните изисквания.

Пловдив в Toп 10 на европейските градове на бъдещето

Това бе осъществено с общите усилия на доброволци и експерти на неправителствената организация ТракияТех, съдействието на община Пловдив, както и служители на общинската фирма “Организация и контрол на транспорта“ напълно безвъзмездно за около два месеца.
 
CNN Travel: Пловдив е едно от най-впечатляващите места в Европа

Тези данни продължават да са публична информация, а техният машинно-използваем вид ще увеличи ползата от тях за всички, уверяват от ТракияТех. Важно е да бъде уточнено, че информацията за графика на автобусите, която Google Maps рапортува, не е информация в реално време от центъра за управление на градския транспорт.

Заради трафик, аварирали автобуси или кратковременни изключения от обичайната транспортна схема, е възможно да има разминавания, затова тези данни следва да се приемат за ориентировъчни.