/ Медицински университет
Известен професор от Пловдив стана единственият действащ лекар у нас, който беше поканен за член на Кралското дружество по хирургия в Лондон.

Това е резултат от едни дългогодишни усилия не само на мен, но и на целия екип, с който работя. Разглеждам това признание не толкова като лично, а като признание за клиниката, която ръководя, за Медицинския университет в Пловдив, в който работя, и за хирургията в България като цяло”, заяви проф. Росен Димов, който получи специален диплом за приемането си в дружеството на церемония в британската столица.

В Кралското дружество по хирургия в Лондон се влиза по два начина. Единият е след специална покана заради методите на лечение, които лекарите използват в работата си, или след тежък тридневен изпит. Професор Димов влиза по първия начин, след като работата му е оценена от неговите британски колеги.

Избраха проф. Григор Горчев за член-кореспондент на БАН

„Моите ангажименти, свързани с дружеството, ще са с обмяната на опит и на специализанти от Обединеното кралство, които ще идват на обучение в нашата клиника”, каза преподавателят.

В Кралското дружество членуват хирурзи от цял свят. В момента броят им е около 25 000. Проф. Росен Димов обаче е единственият лекар, който практикува в България и едновременно е член на дружеството.

Медицински университет

“Случаите, с които човек се гордее най-много, са всички онези усмивки на пациентите, когато ги изписваме от нашата клиника. Работата ни е свързана с много разочарования, неблагополучни резултати… Невинаги постигаме онова, което искаме. Но в повечето случаи виждаме благодарността в очите на хората, когато те се почувстват по-добре”, споделя още талантливият хирург.

Светило в роботизираната онкогинекология ще оперира в Плевен

Българският лекар е категоричен - в България достъпът до медицинска грижа е най-лесен и най-бърз, и то в световен мащаб. Думите му идват на фона на колективното схващане, че здравеопазването в България е значително по-лошо от това на Запад. Същевременно много лекари избират да градят кариерата си зад граница, след като получат дипломите си от българските ВУЗ-ове.

Да, има много отрицателни явления, с които си струва да се борим. Но черните краски, с които се залива медицината ни в последните години, са незаслужени”, категоричен е най-новият член на Кралското дружество по хирургия проф. Росен Димов.

Проф. Росен Димов е български лекар с международно признание, който гради кариерата си в България. Той е началник на Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Каспела” и е преподавател по хирургия в Медицински университет - Пловдив.