/ Областна администрация Добрич
Сто машини ще чистят Пловдив през зимата, а технически преглед показа, че машините са в добро състояние и в пълна готовност да поддържат нормалните комуникации в града при зимни условия, каза Тодор Чонов, зам.-кмет по транспорт и председател на комисията за проверка на техниката.

До 30 минути след подаден сигнал екипите тръгват по предварително утвърдени маршрути. Денонощното зимно дежурство в Пловдив започва на 25 ноември и ще продължи до 15 март, каза още Чонов.

Високопланинските проходи вече са в режим на зимно поддържане

Директорът на ОП "Чистота" Димитър Георгиев информира, че зимното поддържане ще се извършва от 26 разпръсквача на сол, 51 снегорина и 8 челни товарача. Предимно за пешеходни зони, велоалеи и тротоари ще се използват 3 мултифункционални машини и 6 роторни снегорина. С осигурената резервна техника машините са общо 100 на брой. Има достатъчно количество противообледенителни материали. От миналата зима са останали 2100 т сол и 50 т калциев дихлорид. По поръчка на общината предстои доставката на още 1900 т сол. За десета поредна година по пловдивските улици няма да се хвърля пясък - това е една от мерките за намаляване на фините прахови частици във въздуха.

Около 400 метачки от "Чистота" и близо 80 служители от "Градини и паркове" ще чистят автобусните спирки, стълбите на пешеходните подлези, ще проправят пътеки по тротоари и в междублокови пространства. Тяхната задача е максимално бързо за осигурят придвижването на пешеходците при евентуален обилен снеговалеж. Денонощно следим метеорологичните прогнози. Още към 20 ноември се очаква понижение на температурите под нула градуса. За да не се образуват поледици, мостовете и надлезите ще бъдат обработени със сол, каза още Димитър Георгиев.
БТА