Драмата в Мокрище потресе хората в цялото село
Мокрище убийство
96042
Мокрище убийство
  • Мокрище убийство
Питбулът, който в понеделник следобед нахапа до смърт тригодишно момченце, ще бъде наблюдаван от ветеринари в продължение на седмица, за да се отхвърли вероятността да има бяс, съобщи шефът на Областната дирекция по храните в Пазарджик д-р Петко Митев.

Питбул уби дете в пазарджишко село

Дотогава по закон кучето не може да бъде транспортирано. Оставено е вързано на двора, където е живяло и досега, като на обитателите на къщата е разпоредено точно какво да правят, докато то е в дома им. Сигурно е, че именно питбулът е умъртвил момченцето. Защо – експерти тепърва ще установяват.

Животното нито е гледано, нито е хранено както трябва, коментира д-р Митев. Няма чип, не е ваксинирано, не е обезпаразитено, никога не го е преглеждал ветеринар. Рано е да се каже дали гладът е причина за неочакваната му агресия – това ще установява експертиза в досъдебната фаза, в която ще бъдат включени и експерти по поведение на кучета – етолози.

Мокрище
/фото: Тина Соколова, Дарик радио

Днес село Мокрище е като разбунен кошер. Хората оживено коментират ужасяващата драма. Недоумяват защо питбулът не е прибран на безопасно място в приют, преди при него да е влязло друго дете и да се случи нова трагедия.

Вчера питбулът убиец е прегледан от ветеринар, който е преценил, че не е агресивен и засега няма нужда да бъде евтаназиран. По време на огледа се държал изключително дружелюбно с непознатите за него полицаи и лекари.

Мокрище
/фото: Тина Соколова, Дарик радио

Ромите в махалата твърдят, че детето е било добре гледано. Не било вярно, че докато то е умирало в схватка с домашния любимец, възрастните от фамилията пиели и се веселили. По думите на съседи, по време на инцидента чичото Димитър, който е един от тримата арестувани, бил в командировка в Стара Загора. Шефът му – собственик на строителна фирма - лично го докарал. Бащата Стоян също бил на работа. Майката пък се трудела в Германия като миячка на чинии. Тази сутрин е успяла да се върне, още е в шок от загубата на единствения си син. Той бил оставен на грижите на баба си, но този ден отишъл на гости на леля си Атанаска. Тя го нахранила, след това казало, че отива до тоалетна и не се върнало повече.

Мокрище
/фото: Тина Соколова, Дарик радио

Родата на загиналото нелепо момченце живее в къщата под наем от март миналата година. Тя е собственост на Недко Неделчев, който изтръпнал, като си видял имота в телевизионните репортажи.

Мокрище
/фото: Тина Соколова, Дарик радио

Мъжът казва, че неведнъж е имал проблем с квартирантите, искал да ги гони през декември, но му дожаляло за лелята Атанаска, която е с двумесечно бебе на ръце.

Мокрище
/фото: Тина Соколова, Дарик радио

След трагедията лелята бе една от тримата задържани, заедно със съпруга си Димитър и бащата на детето Стоян. Днес следобед ще стане ясно дали ще бъдат освободени или оставени в ареста за 72 часа.