Петър Станчев иска  64.7 милиона лева неустойки от Общината
Петър Станчев иска 64.7 милиона лева неустойки от Общината / netinfo
Неустойка в размер на 47.5 милиона лева заради едностранното прекратяване на договора за обществена поръчка за сметосъбиране, в пет от шесте района на Пловдив, който е сключен за 15 години, ще поиска от Община Пловдив чрез съда, Петър Станчев-шеф на фирма „Еко Глобал”, която чистеше града до ноември 2007 година. Това обяви самият бизнесмен пред журналисти днес.

Той ще заведе второ дело за неустойки в размер на 17 милиона 213 хиляди  лева за едностранното прекратяване на договора за почистване и на район „Южен”, стопиран от Общината през март 2007 година. По думите му, Общината дължи допълнително 900000 лева на „Еко Глобал” за почистването на града за периода от 15 октомври до 15 ноември 2007 година.

Сключването на договор от „Чистота” с КМД като подизпълнител на стойност с 2.5 милиона лева повече за 3 години, от този с неговата фирма за същия период, е източване на пари от Общината и води към фалит на почистващата фирма,  твърди Станчев.

Той обвини кмета на Пловдив Славчо Атанасов, че е извършил солидни нарушения, като е налял 5 милиона лева в строежа на Екозавода в Шишманци, тъй като парите отиват в Консорциума, който го изгражда, а той е нелигитимен заради изваждането на „Еко Глобал” от него. Милионите са отпуснати без строително разрешение, без комплексно разрешително, без правен субект, който да има право да осъществява строителството в завода и без Общината да е получила завода, за да може да консумира държавни средства от Публични инвестиционни проекти, каза Петър Станчев.

Уважавам правото на всеки да търси правата си в съда. Общината ще направи всичко възможно да защити своята позиция- така кметът Славчо Атанасов коментира намерението на Петър Станчев да поиска неустойки, заради прекратените в края на мандата на Чомаков, договори за почистване на града.