Мокрище
Мокрище / /фото: Тина Соколова, Дарик радио
Осиновяване на питбула, който в понеделник нахапа до смърт 3-годишно дете в пазарджишкото село Мокрище, уреждат природозащитници от организацията PAW- Pazardjik Animal Welfare. Това съобщиха самите те в групата си във Фейсбук. Има и кандидатка да приеме в дома си кучето – Мария Любомирова от Перник.

От постовете става ясно, че представители на организацията са водили продължителни и упорити разговори и с полицията, и с прокуратурата, и с Областната дирекция по безопасност на храните. Оттам са ги уверили, че животното не е малтретирано. Откритата на тялото му подутина била от стара травма. Ветеринарите категорично са отказали питбулът да бъде взет сега, тъй като той е под 14-дневна карантина, необходима, за да се отхвърли вероятността да има бяс. Дотогава не може да бъде транспортиран никъде.

Зоополиция: Над 430 униформени у нас вече ще се занимават с инциденти с животни

От разговорите станало ясно, че мейлите на институциите са затрупани със запитвания от зоозащитници и случаят се следял от много хора. Както и че кучето няма да бъде евтаназирано, ако не прояви симптоми на бяс. В този случай е предвидено да бъде настанено в приют в Пловдив.

Днес, по думите на хора от PAW- Pazardjik Animal Welfare, техни представители ще отидат с ветеринарите до Мокрище, за да видят питбула и да му занесат храна. Вчера те направили опит да направят това, но не им било позволено. Вероятно защото в същия ден е било и погребението на убитото момченце.

Питбулът, убил дете, не е гледан и хранен добре (ВИДЕО)

За да бъде разрешено осиновяване на кучето, трябва да се изчака и експертната оценка на експерти по поведенчески проблеми при кучетата – етолози, става ясно още от публикациите на природозащитници.