/ район Северен

Малчуганите от ДГ „Славей“ ознаменуваха Седмицата на четенето с невероятен „Парад на приказките“ - събитие, което те очакваха с огромно нетърпение и любопитство.

В "Северен" продължават да вдигат стари МПС-та

Празникът стана част от реализирането на конкурса „От приказка в приказка“, организиран от район „Северен“ с цел да приобщава най-малките към тайнството на четенето и съпреживяването на най-важните човешки емоции. Гостите на приказния ден бяха посрещнати от директора на детското заведение Любка Биволарска и учителите - всички основателно развълнувани в началото на големия детски празник.

Кметът на района Ральо Ралев, неговите заместници Лариса Кътова и Калоян Георгиев, главен експерт „Образование“Нели Нончева сърдечно поздравиха всичките 57 деца от подготвителните групи, истинските творци на приказния парад.

Празничното събитие започна със сърцато представените сценки от любими български народни приказки и още тук пролича желанието на малките актьори да блеснат в отредените им роли. След българския фолклорен свят един след друг започнаха да оживяват героите от „Трите прасенца“ и „Малката русалка“, а изпод чудновата огромна гъба наизскачаха десетки приказни герои, населяващи любимите за децата вълшебни приказки.

С нови съоръжения за игра се сдобиха 5 от площадките за домашни любимци в „Северен”

Всички малки актьори имаха не само приказни костюми, но и послания за добро, за вярност, за приятелство и подкрепа. Лесен се оказа въпросът на възрастните коя е разиграваната приказка - децата я разпознаваха и по декорите, и по репликите на малките си приятелчета и отговаряха емоционално в хор.

Паметно бе и участието на всички гости във верижното четене от вечната „Златна книга на приказките“, подарена на децата от Ралев. Четенето започна директорът Любка Биволарска, която след това предаде щафетата на кмета  и останалите гости, които се опитаха да достигнат артистизма на малчуганите.

Ральо Ралев специален гост на 90-годишния юбилей на жена от "Северен"

Възпитаниците на ДГ „Славей” и сега без грешка възклицаваха коя история им четат, а някои от тях с радост споделиха, че и те вече познават буквите, а някои вече даже могат да четат. Великолепен финал на приказния парад постави театралната трупа, поканена специално за празничния ден, която представи пред отзивчивата публика на цялата детска градина своето вълшебно представление. На раздяла с децата Ралев им благодари за незабравимите емоции, които техният „Приказен парад“ е породил в сърцата на гостите.

Той изрази убеденост, че реализацията на районния конкурс „От приказка в приказка“, част от който е празникът в ДГ „Славей“, допринася за възпитаване на интерес и любов към четенето в най-ранна детска възраст.