/ Дарик архив
Очаква се заводът да възстанови работния си режим в понеделник
Техническият проблем в завод Osram вече е отстранен, съобщи за Дарик директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева. Тя лично е била на място по време на епидемиологичната проверка, извършвана от здравната инспекция.
 
По думите й, застояла питейна вода от контейнер постепенно е започнала да се процежда през крана на съоръжението, докато накрая кранът не поддал и съдържанието не се изсипало и смесило с потока от прясна питейна вода, която работниците на фирмата консумирали редовно.
 
Вследствие на замърсяването 27 души са излезли в болнични, защото са получили стомашно-чревни неразположения. Никой от тях не е бил хоспитализиран. Други около 30 души са били в болнични заради грипоподобни проблеми и още около 40 служители са си пуснали болнични превантивно.

Заради големия брой неявили се в завода работници и техническата авария във водопроводното съоръжение, ръководството на Osram, въпреки очакваните загуби, прекратило работата на завода до установяване на проблема и възстановяването на работниците.

Сигналът за замърсената вода е бил подаден снощи в РЗИ от Службата по трудова медицина, която от своя страна е била уведомена от ръководството на завода.

ВиК няма пряко отношение към възникналия проблем, защото тяхната мрежа остава извън територията на завода.

Д-р Манчева потвърди, че смесването на фекални води с питейни и наличие на хепатитноболни във фирмата са само слухове и няма никакви доказателства за това. Въпреки всичко масираната инспекция продължава и ще бъде направено и повторно лабораторно изследване на водата.