/ снимка: Dariknews.bg
РЗИ Осрам
96129
РЗИ Осрам
  • РЗИ Осрам
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) проверява сигнал за замърсена вода на територията на завод Osram край Пловдив. Към момента няма нито един служител на фирмата в инфекциозна болница и няма доказани случаи на хепатит, заяви за Дарик директорката на РЗИ д-р Ваня Танчева-Манчева. Тече епидемиологично проучване. Водят се разговори с ВиК специалистите от завода, като все още няма категорични данни каква е причината за неизправността. Резултатите от взетите водни проби ще са готови най-рано след 72 часа.

Има работници от фирмата с проблеми със стомашно-чревния тракт, които може да са причинени от авария във ВиК системата на завода, но д-р Манчева не отхвърля версията и за хранително натравяне. Тя е подала сигнал до Областната дирекция за безопасност на храните.

От ръководството на завода са се притеснили и в момента той не работи. Част от служителите са пуснати в отпуск. От Osram бяха категорични, че здравето и безопасността им са приоритет и допълниха, че е установен технически дефект в рамките на съоръжението, който може да е довел до неразположението на работниците.

От своя страна д-р Манчева уточни, че екипи на инспекцията ще проверят на място причината за неизправността, което ще стане днес или утре, в зависимост от резултатите от проверката. Ще се вземат и нови водни проби, лично от инспектори на РЗИ.

Към момента водата в завода е спряна, през последното денонощие ръководството на фирмата е доставило на място минерална вода. Оттам увериха, че служителите ще получат пълна подкрепа и ще бъдат извършени необходимите медицински прегледи.