свлачища
свлачища / netinfo
Частично бедственото положение остава в Мугла и селата по Ардинското корито
Отменено е бедственото положение на територията на община Смолян, с изключение на Мугла, Петково и селата по Ардинското корито, които обаче са общо 37 села. Именно в тях продължават проблемите по инфраструктурата след обилните дъждове. Критични точки остават пътищата до селата Мугла и Горово, чието разчистване от свачищата и възстановяването ще отнемат много време според общинарите.

Остава в сила частичното бедствено положение за Мугла, Стикъл и кметствата Арда, Могилица, Смилян, Петково със съставните села в тях.
 

бедствено положение
БГНЕС/Община Смолян


Ситуацията в районите, където се запазва бедственото положение бе определена, като доста сериозна от зам.-кметът инж. Марияна Цекова.

Три села в Смолянско без достъп, остава бедственото положение (СНИМКИ)

„Имаме сериозни проблеми в тези райони, появяват се постоянно нови свлачища и сигнали и за други проблеми“, добави инж. Цекова.

Остава най-тежко в посока Мугла, където според кмета на община Смолян Николай Мелемов, в 30 км. отсечка са изброени около 100 водостока от балкана на пътното платно.

„Там ситуацията няма да може да се оправи лесно и с малко пари, за момента правим усилия за достъп до селото. Ситуацията там е доста сложна. С прекъснат пътен достъп е и с. Горово, като по пътя има изнесен около 10-метров участък, чието укрепване също ще отнеме време“, добави Мелемов.

За жителите на откъснатите заради пороите села общината ще достави всичко, което е необходимо. Бедстващи хора в тези населени места няма, категорични са от Общинската администрация.

свлачища
netinfo

По направлението Горово и Елево, свлачище застрашава да събори и електрически стълб от въздушна линия за високо напрежение.

След пороите обстановката в Смолян постепенно се нормализира

Екипи на електроразпределителното дружество ще работят днес за отстраняване на проблемите, предизвикани от разрушителното пълноводие. В с. Арда ще се монтира нов трафопост, след като досегашният е аварирал вчера от поройния дъжд, а абонатите са били включени към генератор. Предстои смяна на електрически стълбове, подкопани от водата.

Снегопочистващите фирми са в готовност, съобразявайки се с прогнозите за очаквано застудяване и преминаване на дъждовете в сняг.