/ iStock/Getty Images
Екип от археолози проучва нов и непознат обект за пловдивчани – Голямата могила.

Ръководител на екипа е археологът Любомир Мерджанов, който поясни, че могилата е част от един доста голям некропол, който е съществувал в квартала, от жп линиите към Асеновград, в западна посока и продължава чак до "Събота пазара" в "Кючук Париж".

В последно време могилата е била обект на набези, а при проучването й, археолозите попадат на иманярския тунел.

Експерт: Иманярски набези с машини унищожават археологически обекти

Подобни тунели не са рядкост, твърди археологът.

“Тунелът се движи от изток на запад, в права линия към центъра на могилата. Дали по него се е стигнало до гробно съоръжение, няма как да знаем към момента, но смятаме, че е прокопан през 90-те години, когато имаше масирани набези към могилите", поясни Мерджанов.

В момента вече иманярският тунел е засипан. Ако бъдат открити някакви материали вътре, във връзка с хората, които са го прокопали, ще можем да датираме по-точно", каза още археологът.

На обекта се работи от около две седмици, а до момента археолозите са регистрирали вторични намеси на могилния насип. На върха на могилата има открити четири гроба, като в единия от тях са положени двама индивида. Открити са останки и от средновековна сграда, в лошо състояние, но в основите и се откриват завидно количество стенописи, украса в пурпурно синьо, елементи от букви, като със сигурност може да се предположи, че става въпрос за малка средновековна църква.

Обектът е финансиран от община Пловдив със 130 000 лева за разкопки.
 
Информационна агенция Фокус