От 2 до 5 хил лева на жилище при саниране на блока
От 2 до 5 хил лева на жилище при саниране на блока / Снимка: Даниела Ковачева

Между 2 и 5 хил. ще струва на собственик на жилище работата по саниране на жилищните блокове, каза народният представител от БСП Захари Георгиев във връзка с парламентарното обсъждане на Закона за етажната собственост. Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие осигуряват останалите до 5 хиляди лева, или 50% от финансирането за модернизация на жилищните сгради, уточни той .

Съществува възможност за безлихвен заем, в случай че някой от собствениците няма наличен финансов ресурс, допълни Георгиев. Според него инвестираните средства ще се възстановят много бързо, тъй като с работите по хидро- и топлоизолация и подмяна на дограмите, ще се икономиса от разходи за ел.енергия и за горива при отоплителния сезон. На първия етап от програмата „Демонстрационен проект за обновление на жилищни сгради” е започнала работа по саниране само на 6 блока в страната. На втория се очаква да се включат около 20 сгради, а до месец януари се събират заявления за желаещи да се включат в третия етап на проекта.

/Чуйте прикачен звуков файл 1/

Захари Георгиев заяви, че ще настоява от Закона за етажната съсобственост да отпадне изискването за съгласие на съседите при отглеждането на куче или друг домашен любимец. Това трябва да се регламентира с наредбите на общинските съвети за обществения ред, а не със закон, смята народният представител.

/Чуйте прикачен звуков файл 2/