/ dariknews.bg/архив
Административно наказание - глоба, в размер на 5000 лв. наложи Пловдивският апелативен съд на професор Николай Банков от УХТ за взет подкуп в размер на 600 лв. Това съобщиха от пресслужбата на съда днес. С решение от днес апелативните магистрати са изменили присъдата, постановена от Окръжния съд, с която Банков и помагачът му - Димитър Димитров, бяха признати за виновни в извършване на длъжностно престъпление по чл. 301 ал.2 НК.

Апелативните магистрати на практика промениха състава на обвинението срещу професора и обявиха, че на практика той не е бил длъжностно лице, въпреки че е хабилитиран преподавател в Университета по хранителни технологии. 

Проф. Банков бе съден на първа инстанция от Окръжния съд за това, че на 11.05.2017 г. като длъжностно лице и извършител, в съучастие с Димитров като помагач, е поискал 600 лв. от двама студенти от УХТ,  за да наруши службата си. Той ги изпитвал в кабинета си, като им предоставил предварително изпитните задачи и техните решения, поставяйки им положителни оценки, става ясно от присъдата. Окръжните магистрати ги осъдиха съответно на 2 години условно за проф. Банков и година и половина - за Димитър Димитров, като и двамата трябваше да плащат и глоби.

2 г. условно и 3000 лв. глоба за професор, обвинен във взимане на подкуп

Днес обаче Апелативният съд епроменил обвинението в недлъжностен подкуп, подпомогнат от Димитров. По този начин наказанието на Банков бе променено на глоба от 5000 лв., а за помагача глобата е в размер на 4000 лв.

Решението на Апелативния съд по този случай е окончателно.

Другият професор от УХТ, който също бе обвинен в подкуп като длъжностно лице - проф. Симеон Василев, бе оправдан днес и на втора инстанция. Друг състав на Апелативния съд потвърди оправдателната му присъда, която постановиха преди време окръжните магистрати не само за него, но и за помагачите му Димитър Димитров и Петьо Колев.  

Оправдаха университетски преподавател, обвинен във вземане на подкуп

Решението за потвърдената присъда подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.