Общината загуби още едно дело, този път за 2,2 млн. лева
Общината загуби още едно дело, този път за 2,2 млн. лева / sxc.hu

Община Пловдив е осъдена да плати 2,2 млн. лева на Консорциум „Инжстрой - Драгиев и ко”, научи Дарик радио.

Делото е заведено от консорциума срещу общината, заради договор за инженеринг на стойност 1,4 млн. лева, подписан по времето на мандата на д-р Иван Чомаков. Той е включвал ремонт и разширение на бул. „Руски” в отсечката от бул.”6-ти септември” до моста на Герджика.

Проблемът идва от там, че когато се подпише договор за инженеринг фирмата, която го печели, прави проектиране и строителство, обясниха за Дарик юристи. В случая с „Инжстрой - Драгиев и ко”, когато е направен проекта се оказва, че ще бъдат нужни над 2 млн. лева за изпълнение на поръчката.

Въпреки това от общината казват на строителите да започват работа с обещание, че ще се търсят варианти за дофинансиране. След като булевардът е завършен и официално открит през миналия мандат, парите така и не са платени, а консорциумът завежда дело, на което представя документи за допълнително свършената работа и го печели.

Мотивът на администрацията на Славчо Атанасов да не плати е, че договорът е за 1,4 млн. лв. и няма правно основание на консорциума да се изплащат допълните суми, обясни за Дарик бившият секретар на общината Борислав Инчев.

Недоумение буди фактът, че приемателната комисия е приела и разрешила обектът да бъде открит без никакви забележки и без да вземе под внимание допълнителните дейности, заяви за Дарик началникът на правната дирекция в Община Пловдив Илиян Иванов. Той бе категоричен, че решението на Окръжния съд ще бъде обжалвано като подчерта, че общината разполага с още полезни ходове, които обаче ще бъдат запазени в тайна.

Община Пловдив окончателно загуби и делото за зала „Строител”. Спортното съоръжение е ползвано от общината до 2008-а, въпреки че има спор за собствеността му с фирма „Метални конструкции”. Същата година съдът присъжда собствеността на фирмата, която, след като влиза във владение на залата, завежда дело срещу общината за пропуснати ползи за периода от 2005-а до 2008-а година. Съдът присъжда обещетение в размер на 1,1 млн. лева, които юристите на тогавашния кмет Славчо Атанасов плащат, но обжалват. Преди няколко дни Върховният касационен съд се произнася в полза на „Метални конструкции”.

Все още остава открит въпросът, колко още дела и пари ще загуби общината, след като е напът да развали договорите за „Четвъртък пазара”, концесията за спирките с фирма „Елиза 1999” и пазара на „Младежка”.