/ iStock/Getty Images
Областният кризисен щаб-Пловдив на днешното си заседание взе решение за въвеждане на строги мерки за публични събития, които да важат до нормализиране на ситуацията в Пловдив и областта и понижаване броя на заразените с коронавирусна инфекция, съобщи говорителят на щаба.

В тази връзка Античният театър и лятно кино "Орфей" да работят при капацитет 30 на сто от местата, в което число се включват и децата до 14 години, при спазване и на всички останали противоепидемични мерки.

Същото ограничение ще важи и за мероприятията на закрито, като всички такива на територията на областта следва да се съгласуват с Областния щаб и заедно с кметовете да се преценява мероприятията дали да се провеждат или да се отменят с оглед ситуацията.

Със същото решение се отменя плануваният за тази събота концерт в Пловдив на певицата Керана - на площада пред Общината, тъй като при подобни мероприятия се стига до струпване на по-голям брой хора, невъзможност за спазване на мерките и най-вече дистанция между публиката.

21 нови случаи на COVID-19 в област Пловдив

Музикалният фестивал "Opera Open" ще се проведе според програмата му, тъй като от 2400 места, продадените билети са само 350, като в този случай са спазени изискванията.

Областният управител Дани Каназирева е провела разговор с директора на операта Нина Найденова, която е гарантирала, че ще бъдат спазени всички указания и заповедта на министъра на здравеопазването.

Срещата между „Локомотив” (Пловдив) и ЦСКА ще се играе без публика

С оглед епидемичната ситуация всички събори в селата в областта ще бъдат отменени
. На предстоящия протест в с. Труд, община "Родопи", с оглед на усложнена ситуация от Областна управа няма да има представители.

"Запознати сме с проблема. Наш екип вече беше на място. Във вторник, 14 юли, свиквам всички ангажирани с проблема държавни институции, а до дни след това ще поканя и Инициативния комитет, за да ги запозная с мерките, които ще предприемем.

Футболисти и фенове на „Локомотив“ (Пловдив) са с коронавирус

Апелирам към хората, към жителите на с. Труд, да спазват всички противоепидемични мерки", подчертава областният управител, цитиран в съобщението. Дани Каназирева припомня, че общият брой на положителните проби в област Пловдив към днешна дата е 339, от които 84 са хоспитализирани, а 200 са на домашно лечение.

Към момента 93 са свободните легла в определените болници за прием и лечение на пациенти с COVID-19.
БТА