площад Централен
площад Централен / Дарик радио, архив
Обществената поръчка за реконструкцията на площад „Централен“ ще бъде обявена до две седмици, съобщи кметът Иван Тотев. До няколко дни ще бъде изготвена и процедурата за изграждането на нова галерия на ул. „Гладстон“, допълни още той.  
 
Стойността на цялостното преобразяване на централния пловдивски площад, което трябва да приключи до 2019-та година, възлиза на 7 милиона лева. По думите на градоначалника реконструкцията включва изграждането на газопровод, подмяна на старите плочки, свързване на археологическите пространства от двете страни на бул. „Цар Борис III Обединител“ и премахването, както на паметника на Гюро Михайлов, така и на пресъхналите фонтани до Военния дом.
 
Проектантите сами ще изберат дали да оставят големия фонтан пред Концертна зала. Отново те ще преценят дали размерите на паркинга на „Тримонциум“ ще останат същите, уточни градоначалникът.

Изграждането на нова галерия с арт кафе и площад на ул. „Гладстон“ на мястото на сегашната ще струва на общинския бюджет 3,5 милиона лева, допълни Тотев. Мнението на представителите на Дружеството на пловдивските художници ще е много важно при оценяването на проектите, подчерта той.