Никой не знае кога ще отвори Синдикалният дом
Никой не знае кога ще отвори Синдикалният дом / снимка: Виктор Кадири/dariknews.bg

Никой не може да каже със сигурност кога ще отвори врати Градският дом на културата „Борис Христов", заяви кметът Иван Тотев. Според договора ремонтните дейности трябваше да приключат до 10-ти октомври. Забавихме се заради системното забавяне на плащанията от страна на община Пловдив, както и множеството проблеми с приемателната комисия, обясни тогава за Дарик радио техническият ръководител на гръцката фирма-изпълнител на проекта Полихронис Хапсалис.

Имаме забележки относно материалите и качеството на работа, каза още кметът Иван Тотев. Каквито и дати да казват различни хора за приключване на ремонта, ще бъдат лъжа, категоричен бе кметът. Истината е, че на този етап никой не може да каже кога ще приключи всичко, допълни той.

Общата стойност на ремонта на бившия Синдикален дом е 14.5 млн. без ДДС. Предвидено е на площ от 12 декара да бъдат разположени концертна зала с 550 места, 2 конферентни, 2 танцови и 2 изложбени зали, кино, звукозаписно студио, шивашко ателие за сценични костюми и 92 обслужващи помещения, включващи съблекални, гримьорни и бани. Модерното съоръжение ще разполага и с кафене и магазин за сувенири.

Настилката във фоайето и коридорите на сградата ще бъде направена от мрамор от остров Крит, а носещите елементи са специално подсилени, за да издържат на силни земетресения. От външната страна на сградата ще има панорамен асансьор за хората с увреждания. За тях на всеки етаж са предвидени и тоалетни. Самата сцена е висока 7 метра и е разположена на площ от 2000 кв. м., а около нея ще има още 5 по-малки спомагателни сцени на различни нива. Пред зрителите ще бъдат разположени и 3 падащи платформи за филхармонията.