/ iStock
"Районната прокуратура в Пловдив предаде на съд петима обвиняеми за извършени хулигански действия при нерегламентирано участие в автомобилни състезания на пътя за Асеновград".

Екшън в Плевен: Шофьор на джип блъсна патрулка след гонка и избяга

Това съобщи Чавдар Грошев, районен прокурор на Пловдив, на съвместен брифинг на прокуратурата и полицията, съобщиха от обвинението.

На 20 март, между 21:030 и 22:00 часа, участниците в т.нар. „гонки“ се намирали на главния път в посока към Асеновград. Те били застанали успоредно на платното за движени с колите си.

Първите двама участвали в нерегламентирането състезание с товарен автомобил, марка „Рам“, и лек автомобил, марка „Мерцедес“, а вторите - с леки автомобили - „Хонда Сивик“ и „Фолксваген" . 

Петият обвиняем бил рефер, който подавал сигналите за стартиране на състезанието. „С поведението си на пътя те са създали опасност не само за себе си, но и за намиращите се наблизо хора.

Прокуратура

Те са останали възмутени и притеснени от нарушаването на обществения ред, което е недопустимо и е създавало предпоставки за възникване на произшествие“, допълни още прокурор Грошев.

Той припомни, че наказателната отговорност - за хулиганство на пътя, е лишаване от свобода до 5 години и лишаване от права. Районният прокурор Чавдар Грошев предупреди да се спазват правилата за движени по пътищата по време на предстоящите абитуриентски балове.

Среднощна акция на полицията в Пловдив заради незаконните гонки (ВИДЕО)

„Оставете еуфорията! Една необмислена постъпка може да доведе до неблагоприятни, а в някои случаи и до фатални последици“, каза прокурор Грошев. Той напомни, че водачите, които шофират след употреба на алкохол над 1,2 промила или наркотици подлежат на наказателна отговорност, като в повечето случаи прокуратурата внася делата срещу тях в съда в рамките на бързото производство т.е. за седем дни.

В брифинга участваха старши комисар Димитър Балев, началник на ОД на МВР, комисар Костадин Костов, началник на отдел „Охранителна полиция“ и главен инспектор Йордан Милушев, началник на сектор „Пътна полиция“.