Над 70 хиляди посетители очаква пролетния панаир
Над 70 хиляди посетители очаква пролетния панаир / netinfo

Ръководството на Международен панаир Пловдив не предвижда промяна в цените за изложители през тази година. Това съобщи главният директор на изложението Иван Соколов. За последно изложбената площ поскъпна с около 20 процента миналата година и наемът за квадратен метър достигна 85 евро. Повишението обаче е компенсирано с по разнообразни и качествени услуги, обясни Иван Соколов. Според него това се доказва и от наелите щандове за пролетния панаир 974 фирми от 36 държави. 28-то международно изложение за потребителски стоки и технологии се открива в понеделник. Лентата ще пререже министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Най-мащабната специализирана проява е хранителната изложба ФУДТЕХ, която заема една четвърт от наетата площ. По размери и брой участници я доближават МЕБЕЛТЕХ, ТЕКСМОД И ДОМТЕХ. Новост тази година е изложението за яхти, лодки, водни спортове и екипировка, в което ще се представят 59 фирми от 14 страни. Само днес сутринта на откритата площ пред трета палата “акостираха” поне пет тузарски плавателни съда.

На изложението тази година се очакват над 70 хиляди посетители. Цената на билетите  ще е 3 лева, а за ученици и пенсионери - 2. Една от най-големите атракции на пролетния панаир  ще бъде Панагюрското златно съкровище. Деветте уникални съда ще бъдат експонирани в бронирани витрини и при изключителни мерки за сигурност в палата номер 6.


Традиционната изложба на общините в България, която се провежда в рамките на пролетния панаир, вече започва да се оформя като международна. Наред с 23 български местни управи щандове са наели гръцките префектури Еврос, Ксанти и Родопи, както и испанската Алкала де Хенарес. Посетителите, дошли да ги видят в шеста палата, ще могат да се насладят и на красотата на Тракийското съкровище, което ще бъде докарано в неделя под засилена охрана.
За първи път в рамките на пролетното изложение ще има оформена зона за бизнесконсултации, в която участват 15 консултантски къщи.
Сред атракциите на панаира се открояват националният кулинарен конкурс “Отбор на годината 2008” и състезанието по корабомоделизъм за Купата на Международен панаир Пловдив.