Над 5250 зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров
Над 5250 зрелостници разсъждаваха върху стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров / Sofia Photo Agency, архив

Вариантът за държавния зрелостен изпит по български език и литература бе изтеглен в 5.00 ч. сутринта в залата на петия етаж на МОН. Темата, по която пишат зрелостниците е "Живот и изкуство" в стихотворението „Кино" на Никола Вапцаров. По нея, дванадесетокласниците ще пишат литературно интерпретативно съчинение или есе на матурата по Български език и литература. Успешното представяне носи на зрелостниците максимум 30 точки.

Изпитният вариант за външното оценяване на седмокласниците бе теглен в 9.00 ч. Седмокласниците трябваше да преразкажат от името на врабчето разказа на Светослав Минков „Снежният човек и врабчето“. Максималният брой точки, който могат да получат учениците, писали по този модул, е 35.

Над 3300 квестори пазят от преписване на днешния държавен изпит по български език и литература за кандидат-гимназистите и зрелостниците в Пловдив и областта. Това съобщи за Дарик, шефът на Регионалният инспекторат по образованието (РИО), Антоанета Пакова. Външното оценяване на седмокласници и зрелостници се провежда за първи път в един и същи ден.

Общо 5550 са седмокласниците от Пловдив и областта, а зрелостниците - 5253, които ще мерят знания днес. Макар и в един ден, двете матури ще се проведат в различен час - за дванадесетокласниците изпитът стартира в 8.00 ч., а за по-малките - в 10.00 ч. Зрелостниците нямат право да напускат залите до края на първия час на изпита.

За първи път тази година скалата за оценяване на матурите се  обявява в деня на изпита. И тази година минималният брой точки за оценка Среден (3) остава 23 точки.

Скала за преобразуване на точките в оценки за държавните зрелостни изпити за учебната 2013/2014 г.

Над 5250 зрелостници разсъждаваха върху стихотворението Кино на Никола Вапцаров
netinfo

Всички ученици, на които предстоят матури не трябва да забравят, че в деня на съответния изпит, те ще бъдат допускани до залата единствено срещу документ за самоличност и служебна бележка. По време на изпитната работа дванадесетокласниците, задължително използват химикалка, която пише с черен цвят, а седмокласниците със син.

Резултатите от матурите за седми клас ще станат ясни на 7 юни, а за зрелостниците- на 9 юни.