/ Gulliver/Getty Images
Тази нощ, при ясно време, ще наблюдаваме последното за годината лунно затъмнение, съобщават от Планетариума в Смолян.

„Супер снежна луна“ огря небето тази нощ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Лунното затъмнение е частично и ще бъде видимо от много места по света, в това число и България.

Частично лунно затъмнение навръх 50-годишнината от изстрелването на „Аполо 11“

Навлизането на Луната в земната сянка - начало на същинското затъмнение е в 23:01 часа българско време. Максималната фаза ще бъде половин час след полунощ, вече 17 юли, а краят на затъмнението от сянката - в 1:59:39 часа

Планетариум-Смолян

"Около час и двадесет минути по-късно, Луната ще напусне и земната полусянка. В момента на максимална фаза ще бъде закрита 65% от повърхността на нашия спътник", коментират още от Планетариума в Смолян.

Южна Америка ще се наслади на пълно слънчево затъмнение

Общата продължителност на Лунното затъмнение от сянката на Земята е почти 3 часа, а заедно с това от полусянката - 5 часа 33 мин. и 43 сек. Това е последното атрактивно за наблюдение лунно затъмнение не само за тази година, но чак до 26 май 2021 г.

Розова Луна ще озари небето

Всички 4 лунни затъмнения през следващата година ще бъдат от полусянката, а това означава почти незабележими. Ще трябва да чакаме до 26 май 2021 г, когато Луната отново ще навлезе в тъмната земна сянка, се казва още в съобщението.

Най-ярката „суперлуна“ на годината (СНИМКИ)

„Ето защо, ако довечера не вали, непременно се полюбувайте на красивата, оцветена в червеникаво затъмнена Луна. За нашата страна, по време на максималната фаза, тя ще бъде на 23 градуса над южния хоризонт, на фона на съзвездие Стрелец. На 7.5 градуса, на запад от нея, е Сатурн“, коментират още от Планетариума в родопския град

Ранобудни българи наблюдаваха първото лунно затъмнение за 2019 г.

За разлика от слънчевите затъмнения, лунните могат да се наблюдават с невъоръжено око, без предпазни очила.