/ Снимка: Дарик, архив
Районна прокуратура в Смолян внесе в съда обвинителен акт спрямо 32-годишен за участието му в телефонни измами в региона, с които били ощетени две жени с общо 29 776 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Акция срещу „ало“ измамници в Горна Оряховица

Мъжът трябвало да събира пари и бижута от жертвите, които били обработвани по телефонна от неустановено лице, представящо се за Лъчезар Иванов от „Криминална полиция”.

Той убеждавал жените, че трябва да му съдействат за провеждане на полицейска операция за задържане на извършители на телефонни измами, като оставят всичките си пари и ценности на посочени от него места в Смолян.

Цанен за ''муле'' преметна телефонни измамници

Според обвинителния акт, двете пострадали жени, съответно на 9 май 2018 г. и на 15 май 2018 г., получили телефонно обаждане от непознат мъж, който се представил за полицай Лъчезар Иванов.

Той им казал, че се провежда акция по залавяне на телефонни измамници, които се придвижвали с черни бусове, били много опасни, като при появяването им щели да чуят гърмежи.

Обяснил още, че пострадалите фигурирали в техния списък и трябвало да помогнат на полицията да ги задържат, като дадат пари и бижута, които после щели да им бъдат върнати.

„Муле“ помогна на полицията да предотврати измама

Първата пострадала жена, съгласно дадените й указания от мнимия полицай Иванов, събрала сумата от 1 800 лева и златни накити, всичко на обща стойност 3 249 лева и ги сложила в полиетиленова чанта, която оставила до контейнера за смет в близост до къщата си. Оттам ги взел обвиняемият 32-годишен мъж.

Втората пострадала жена оставила чанта под храсти до жилищна кооперация, където живеела, съдържаща 19 800 лева, 4 000 евро, златни накити, на стойност 2 142 лева, пластмасови кутийки за бижута и дамско кожено портмоне, всичко на обща стойност 26 527 лева.

Обвиняемият, който взел парите, бил представен за полицай, охраняващ мястото от телефонни измамници. По делото са разпитани свидетели, изготвени експертизи, проведен следствен експеримент и други. Предстои Районен съд-Смолян да насрочи заседание по делото.