Местни данъци и такси събират повече пари от миналата година
Местни данъци и такси събират повече пари от миналата година / dariknews.bg

С над 10% е повишена събираемостта, която отчита общинската дирекция „Местни данъци и такси" към края на юни в сравнение със същия момент на миналата година, обяви директорът Николай Ненков. В последните дни към края на кампанията са постъпвали средно по около 250 000 лева, а на 23-и юни например са отчетени 646 000 лева постъпления само за ден, въпреки че възприемаме времето до септември за мъртво, обясни Ненков. Според него пазарът на недвижимите имоти в Пловдив се раздвижва, тъй като с 2% се е повишила събираемостта на данъка върху придобиване на имущество спрямо юни 2009-а. Само на 23-и юни тази година данъчните са прибрали 444 000 лева по това перо, по което към момента са събрани почти 50% от очакваните приходи.

Плановете за настоящата година са преизпълнени още сега на 116%, що се касае до постъпленията от пътен данък. С 8% повече в сравнение с този период на миналата година са събрани от данък „недвижими имоти" (над 7 милиона и 200 000 лв.). 62% е реализацията на планираните приходи от данъците върху превозните средства, от които са събрани близо 5 и половина милиона лева. От 1-и януари досега са събрани общо 35,5 млн. лв. и въпреки че миналата година беше относително силна, сега имаме повече от 10% ръст, похвали се Николай Ненков.

Практически на 100% са събрани декларациите, които всички юридически лица и еднолични търговци трябваше да подадат в „МДТ" за нежилищни имоти. Това е така, защото в противен случай глоби заплашваха и фирмата, и собственика, ако не декларират, обясни началникът на общинската дирекция. Той припомни, че служителите работиха десет дни с удължено работно време, което допълнително улесни пловдивчани.