Мария Капон: 40 млн. са необходими годишно за хората с редки заболявания
Мария Капон: 40 млн. са необходими годишно за хората с редки заболявания / netinfo

40 милиона лева са необходими годишно за хората с редки заболявания, а в рамките на бюджета това е напълно възможно, коментира в Пловдив  независимият депутат Мария Капон. Тя взе участие  в молебена  по повод Международния ден на хората с редки заболявания в митрополитската църква “Св. Марина” . Независимият депутат изрази съжаление, че средствата за лечение са твърде малко и, че  липсват много клинични пътеки и медикаменти. Според нея  годишно за лечението на човек с рядко заболяване семейството му трябва да осигури близо 42 хил.лв. Капон коментира, че тя и Антоанета Понева работят изключително много в тази насока и с големи усилия са успели да осигурят отпускането на един от медикаментите от първа необходимост – “Тоби -300”.

 

Основна грижа на следващото правителство трябва да е осигуряването на средства за здравеопазване, подчерта още Капон.

 

Молебенът, който отслужи протосингел Добромир бе по инициатива на БСП- Пловдив, които в навечерието на Коледа събраха от благотворителен търг близо 22 000 лв. Средствата бяха  дарени на Националния алианс на хората с редки болести.

 

В този ден БСП иска да продължи своята акция на помощ към тези хора. Ние отправяме една морална и духовна подкрепа за излекуване на болните, коментира пък градският лидер на червените Николай Радев.