Доцент Ангел Кунчев инспектира Четвъртък пазара в Пловдив
Доцент Ангел Кунчев инспектира Четвъртък пазара в Пловдив / Даниела Субашева, DarikNews.bg
Който има резервация за море за юли или за август, да не я отменя! Това препоръча в Пловдив главният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който бе на инспекция на пазарите в областта. В града под тепетата Кунчев инспектира най-голямото и оживено пловдивско тържище - Четвъртък пазара и разговаря с търговците. След това пред журналисти той обяви, че е много доволен от хигиенните мерки на пазара и дори си тръгна с подарък от един от производителите. 

Даниела Субашева, DarikNews.bg

"Прави ми впечатление, че там, където не са затваряни пазарите - и в Стара Загора, и тук, е създадена много добра организация. Ако самите хора спазват, няма да се налагат по-тежки ограничителни мерки", посочи доц. Кунчев. Но сподели страха си, че ако се успокоят малко хората, по време на Цветница и Великден може да стане някаква беля.

Даниела Субашева, DarikNews.bg

"Молбата ни е, толкова устискахме един месец, да продължим още две седмици, за да не стане по-лошо. А иначе аз бих препоръчал, ако някой има да прави резервация за море за юли, за август, да не я отменя, защото имам надежда, че ще може да я осъществим. Така или иначе, ако гледаме примера на Китай и другите страни, които минаха, дори Италия  и Испания, където започнаха вече нещата да се оправят, смятам, че в един обозрим период от два-три месеца ще можем да минем през пика и постепенно да нормализираме и да има отпускане и отпадане на мерките", коментира главният държавен инспектор.

По думите му извънредното положение ще си продължи до 12 май, а тогава ще се обсъди дали да бъде удължено или не. "Никой не може да направи прогноза, какво може да се случи. До момента истината е, че успяваме да държим под контрол разпространението, защото, ако погледнете картата на Европа, ще видите, че даже и на Балканите, в сравнение с нашите съседи, продължаваме да имаме най-малко и заболели, и смъртни случаи. И много се надявам, че това е до голяма степен в резултат на мерките, а и за това, че хората ги спазват", подчерта доц. Кунчев. 

На въпрос как я кара без заплата, той се пошегува, че неговата заплата е последната грижа на държавата и здравната система. "Няма значение каква е заплатата ми. Аз даже не съм гледал решението за това. И така да е, каквото за другите, това и за мен", отбеляза Кунчев. 
 
Доц. Ангел Кунчев в Пловдив

Доц. Ангел Кунчев в Пловдив: Няма значение каква е заплатата ми. Аз даже не съм гледал решението за това. И така да е, каквото за другите, това и за мен, ще се справим!

Публикувахте от DarikNews.bg Пловдив в Сряда, 8 април 2020 г.

Той препоръча на хората, ако имат някакво хронично заболяване или здравословен проблем, който може да почака, да го отложат. "Няма отказана спешна помощ на който и да е досега. Още когато се появиха първите случаи в Габрово и Плевен, ние се убедихме, че няма логика да се затварят болници. Но това, което може да се отложи, препоръчвам на хората да го отложат. В момента да се завираш по болници не е най-удачното решение", категоричен беше доц. Ангел Кунчев. 

По думите му засега няма недостиг на лекарства за хронично болните, но има подобни опасения, защото доставките са все по-трудни. Що се отнася до старта на пловдивската вирусологична лаборатория, доц. Кунчев посочи, че дори да има забавяне в пускането й, важното е да има повече лаборатории и повече тествани хора. 

Даниела Субашева, DarikNews.bg

След инспекцията на Четвъртък пазара доц. Кунчев отпътува за Раковски, където посети фабрика за производство на сладка.