/ Тина Соколова
Консултациите за състава на Общинската избирателна комисия в Пазарджик за местните избори през октомври ще се проведат от 11:00 часа в Кметската зала на общината, съобщават от ведомството.

ГЕРБ издига топ пожарникар за кмет на Пазарджик

В консултациите са поканени да участват парламентарно представените партии - ГЕРБ, БСП, Обединените патриоти - ВМРО, НФСБ и „Атака“, ДПС, „Воля“ и тези без представители в 44-то Народно събрание - „Да, България“ и ДСБ.

Партиите ще трябва да представят своите писмени предложения на консултациите за състав и имената на хората, които искат да заемат съответната длъжност. По закон до 15 август кметовете на общини трябва да насрочат деня, часа и мястото на провеждането на консултациите за съставите на общинските избирателни комисии за Местни избори 2019.

Марин Рачев е предложението на ГЕРБ за кмет на Септември

Те се съобщават публично и се публикуват на интернет страницата на общината не по-късно от три дни преди провеждането им, а крайният срок за това е 20 август. Консултациите се провеждат при кмета на всяка община.

Ако е постигнато съгласие между участниците в консултациите, кметът на общината представя на ЦИК писмено предложение за състав на ОИК, заедно с изискуемите документи до 24 август.

ГЕРБ обяви имената на кандидат-кметовете си за Пловдив, Русе и Хасково

Ако обаче партиите не постигнат съгласие, протоколите с предложенията, в същия срок се изпращат в ЦИК и тя определя състава на общинската комисия. Ако кметът на общината не направи предложение, областният управител изпраща предложенията.

До 6 септември, Централната комисия ще назначи всички общински избирателни комисии в страната.