/ iStock/Getty Images
"Киномания в Пловдив започва в петък със забележителен афиш. Това е 16-то издание на фестивала в града на тепетата", съобщи Катрин Гутман от пресцентъра на културният отдел на общината. То ще е и второто за тази година - след като през пандемичната 2020-а фестивалът не успя да се проведе и след две отлагания се състоя през април 2021 г.

Новото издание обаче идва по обичайното време - в края на ноември, и със забележителен афиш, включващ най-новите филми на Педро Алмодовар - ("Паралелни майки"), Карлос Саура ("Кралят на целия свят") и много други.

Кученцата от общинския приют отново ще бъдат в „Капана“ (СНИМКИ)

По традиция фестивалът в Пловдив се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2021 година. Провежда се в арт киното на Пловдив LUCKY Дом на киното. Достъпът до всички прожекции ще е със зелен сертификат.

Стартът на 19 ноември дава филма "Младите любовници". Пловдивската публика ще може да гледа и най-личният филм на Кенет Брана - "Белфаст", който разказва историята на младия Бъди, преминаващ през работнически стачки, радикални културни промени и сектантско насилие.

Носителят на Голямата награда на журито на фестивала в Кан - "Герой" на иранския виртуоз Асгар Фархади и "Най-лошата личност на света", който донесе наградата за женска роля в Кан на актрисата Ренате Рейнсве, също са сред любопитните предложения в афиша.

В програмата са включени още "Кулинарно пътуване из Гърция" - едно импровизирано гастрономическо пътешествие по пътя на Одисей към Итака, уникалният пътепис "Река", заснет в 39 страни, "Островът на Бергман", както и испанският "Добрият шеф" с Хавиер Бардем в главната роля.

Извън програмата на Киномания в LUCKY Дом на киното ще бъдат показани две от най-чаканите заглавия на годината "Френският бюлетин на Либърти, Канзас Ивнинг Сън" и "Домът на Gucci" на Ридли Скот с участието на Лейди Гага, Джеръми Айрънс, Ал Пачино, Салма Хайек и други.
БТА