Карлово разваля смесеното дружество с Христо Ковачки
Карлово разваля смесеното дружество с Христо Ковачки / netinfo

Мега проектът на бизнесмена Христо Ковачки за изграждане на спа-център, голф-игрища и ваканционни селища в гр. Баня е под въпрос заради закононарушения при регистрацията на смесеното дружество между община Карлово и частния инвеститор “Баня голф енд спа ризорт”. Общинският съвет на Карлово ще гласува в четвъртък да се поиска нищожност на съдебната регистрация на публично-частната фирма “Спортен комплекс Баня”, а Главният прокурор ще бъде сезиран за еднолични незаконни действия по случая и подмяна на решение на Общинския съвет от страна на бившия кмет на Карлово Емил Кабаиванов.

Предложението за нищожността на дружеството е внесено от група съветници от различни политически сили, съобщи председателят на ОбС Карлово Николай Петков, който е сред неговите автори. Мотивите са тежки пороци, породени от подмяната на изискването на Общинския съвет за 100-процентно внасяне на апорта от страна на частниците. В резултат частната фирма е внесла при регистрацията само 3,5 млн. от своя дял от капитала, вместо пълния му размер от 14 млн. лв В същото време община Карлово апортира почти цялата си собственост в гр. Баня. Като представител на общината в Общото събрание на смесеното дружество бившият кмет не е изпълнил и разпореждането на принципала за кворума и начините на вдигане на капитала. Промените са направени така, че частният акционер „Баня голф енд спа ризорт” може да взема самостоятелно решения.

Материалите по случая ще бъдат предоставени на Главния прокурор Борис Велчев от народния представител Пламен Славов, съобщи самият той. По тях вече тече разследване, възложено на Икономическа полиция – Пловдив. Преди дни тя е иззела документацията по учредяване на смесеното дружество, каза пред Дарик председателят на Общинския съвет. Представителите на “Баня голф енд спа ризорт” днес са се ангажирали в 30-дневен срок да свикат Общо събрание на смесената фирма, да променят устава в съответствие с решенията и да довнесат 11,5 млн. лв. Ако това се случи, Карлово ще изтегли иска си за нищожност на смесеното дружество, каза Николай Петков.