Изследванията за рак на маточната шийка – вече и в Пловдив
Изследванията за рак на маточната шийка – вече и в Пловдив / netinfo
Специална апаратура, която осигурява 100 - процентова диагностика на рака на маточната шийка и установява риска от поява на карцинома 10 години преди развитието му, ще заработи до 2 седмици в пловдивска частна лаборатория. Досега пациентките от града се изследваха в София.

Новата апаратура е на стойност 50 хил. лева и извършва изследване, което установява ДНК на папиломния вирус, причинител на рака на маточната шийка, обясни Йоана Николова от Центъра за превантивна медицина и семейно здраве „Св. Георги Победоносец”.

60 лева ще струват на пациентките консумативите за изследването, съобщи доц. Виктория Сарафян от частната лаборатория “Хронолаб”. Здравната каса не поема разходите по това изследване за превенция на смъртоносния папилома вирус, макар че в останалите европейски държави то е безплатно, каза още доц. Сарафян.

Първите изследвания на материал в Пловдив ще започнат след 2 седмици. Апаратурата може са тества наведнъж 90 проби. Резултатите излизат след седмица, а пациентките могат да ги проверят и в Интернет.