/ iStock/Getty Images
В деня на Националния празник на България - 3 март, Историческият музей в Пловдив ще работи с вход свободен, съобщиха от музея. Директорът му Стефан Шивачев уточни за БТА, че ще работят експозициите „Българско Възраждане", която включва културни ценности, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878) и „Съединение на България от 1885 година". Въпрос на чест и достойнство е да работиш на Националния празник, каза Шивачев.

Жертвите на Априлското въстание от 1876 г., пролели кръвта си под лозунга „Свобода или смърт", заставят Великите сили, по време на Цариградската посланическа конференция през същата година, да вземат решение за възстановяване на българската държава, припомни историкът. Той добави, че основният принос за освобождението на България е на българския народ, който воюва с 12 000 опълченци, 2000 от които загиват. Русия воюва срещу Османската империя с мандат от Великите сили, за да изпълни тяхното общо решение от зимата на 1876 г.

На 3 март през 1878 година е подписан Санстефанският мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877-1878 г., който ознаменува Освобождението на България от Османско иго и възстановяването на българската държава, каза още Стефан Шивачев.

По думите му съвременната конюнктура и политическа обстановка не са причина за преосмисляне на историята. 
 
БТА