Искат забрана на рекламите на изкуствени детски млека
Искат забрана на рекламите на изкуствени детски млека / netinfo
Над 20 майки ще кърмят децата си на открито в Пазарджик и така ще се включат в Световната седмица на кърменето. Заедно със София и Благоевград тази година градът е символичен домакин на кампанията, която ще продължи до 7 август. Жените, които ще се включат в кърменето на открито, се събират в кафене на централния булевард “България“ в Пазарджик, където ще се срещнат с председателя на неправителствената организация “Жени и майки против насилието” д-р Румяна Модева.

Кампанията се провежда за 3-ти път в града, като през тази година акцентът е върху социалната подкрепа на кърмещата майка, каза областният координатор Мая Цоклинова. От името на неправителствената организация тя призова за забрана на рекламите на изкуствените детски млека и за приемане на Закона за защита на детското хранене, който от три години чака в парламента.  По последни данни най-голямо е желанието за кърмене на възраст между 25 и 35 години и то при майки с второ дете, които са разбрали ползите от него при първото си дете, коментира Цоклинова.

РИОКОЗ – Смолян пък организира в Световната седимица на кърменето "Училище за бъдещи и настоящи майки", съобщи за Дарик д-р Лиляна Карагегова. То ще функционира в МБАЛ - Смолян. В него майките ще получават полезни съвети за кърменето и за правилното хранене на бременната и кърмещата жена.