Искат специализирани звена за спешни мерки срещу телефонните измами
Искат специализирани звена за спешни мерки срещу телефонните измами / netinfo

Да се създадат специализирани звена за спешни мерки по отношение телефонните измами, които бележат бум през последния месец, предлага адвокатът и кандидат за кмет на община Пазарджик Лъчезар Кръстев, който бе гост в съдебната рубрика "Темида" на Дарик радио.

Освен това е необходимо ръководството на съответните общини да провежда по-чести разяснителни кампании с пенсионерите, най-чести жертви на такива измами за предпазване от тях. Според юриста Лъчезар Кръстев телефонните измамници най-често работят в схема с други и използват психологични атаки за боравене с доверието на хората

Нито една телефонна измама не е разкрита до момента от Полицията в Пазарджик, твърди адвокатът Лъчезар Кръстев. Според него Полицията в областния град не реагира максимално бързо на подадените сигнали на граждани за такива измами и по този начин осуетява залавянето на престъпниците. За пример той посочи обаждане на гражданка, която съобщила за такъв случай тези дни, а полицията не се захванала да работи по него, тъй като е било почивен ден. По думите на гражданката непознат мъж се представил за адвокат на неин близък, който бил катастрофирал по негова вина. За да се избегнат усложнения и арест, трябвало незабавно да се внесат 4 000 лева парична гаранция за освобождаването му. Жената първо се паникьосала и започнала да търси парите, но после се сетила да позвъни на своя близък и установила, че той не е катастрофирал. Незабавно подала сигнал в Полицията, но оттам закъсняли с ответната реакция.