Искат проверка за пране на пари в Еко Глобал
Искат проверка за пране на пари в Еко Глобал / netinfo

Главният прокурор ще бъде сезиран за пране на пари в “Еко Глобал”. Сигналът, който е във връзка с увеличението на капитала на комуналната фирма от 350000 лв на 1 милион и половина, ще бъде подаден от адвокат Георги Колев от Консорциум Еколологичен завод, който е миноритарен акционер в “Еко Глобал”. Искането за увеличение на капитала е внесено миналия четвъртък в Смолянския окръжен съд, който се очаква да се произнесе по него до края на днешния ден, заяви пред Дарик председателят на съда Радка Свиркова

Ако четирикратното увеличение на капитала не е фиктивно и е с паричан вноска, ще настоявам да се провери произхода на средствата, с които то е направено, обясни адвокат Колев.

След скандалите между бившите съдружници и поредица прехвърляния, комуналната фирма, която изпълнява 15-годишна обществена поръчка за чистенето на Пловдив, формално юридически се води собственост на пилота от полтугалските авиолинии Франчишко Кавалио. Като чуждестранен гражданин той би следвало да е декларирал парите за увеличението на капитала. Ако пък увеличението на капитала е чрез договор за заем, той би следвало да бъде регистриран във финансовото министерство според изискванията на закона.

Припомням, че в момента пловдивската комунална фирма е обект на проверка и от Националната следствена служба.