Искат и общинарите да декларират пари и имоти
Искат и общинарите да декларират пари и имоти / снимка: Петър Тодоров

Всички работещи в общинската и районните администрации и общинските съветници в Пловдив да декларират ежегодно имуществото и спестяванията си подобно на депутатите и министрите, ще предложи опозиционната група на БСП. Създаването на местен публичен регистър е един от приоритетите в работата на социалистите в Общинския съвет, обяви председателят на групата им Николай Радев.

Предложението за регистъра и технологията на негово изграждане ще бъде внесено в местния парламент до месец май. Целта е гражданите да имат възможност да сравнят имотното състояние на избранниците си в началото и в края на мандата им, подчерта Радев.

Левицата ще внесе предложение и за достъп на медиите не само до сесиите на ОбС, но и до заседанията на постоянните комисии, на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и на специализирания фонд, който управлява приходите от приватизационните сделки. Целта е да се гарантира прозрачност и да има яснота кой чии интереси защитава. Преди време обаче председателят на ОбС Йордан Кюмюрджиев изрази мнение, че присъствието на медиите в работните комисии ще пречи на деловитостта им.