Искат 6 месеца отсрочка за Събота пазара
Искат 6 месеца отсрочка за Събота пазара / снимка: dariknews.bg

 

Собственикът на фирма „Отел" ООД, която спечели концесията на Събота пазара е поискал 6 месеца отсрочка от общината за довършване на тържището. Според зам.-кмета по общинска собственост Димитър Кацарски, пазара е готов на около 60% и в момента се обмисля дали концесионерът да получи исканата отсрочка или да се предприемат други мерки спрямо него.

Според концесионния договор, в Събота пазара трябва да бъдат инвестирани 1 млн. лв., като ще бъдат направени 100 маси, 10 павилиона, заведение, модерна тоалетна и паркинг за 22 коли. В проекта на фирма „Отел" ООД е заложено и облагородяване на зелените площи и детската площадка. Ще бъде направен и нов фонтан с 4 чешми.

Строителството на новото тържище трябваше да започне още през 2006-та година, но се забави през годините заради промени в проекта, който първоначално предвиждаше да има и подземен паркинг. Впоследствие обаче се оказа, че това е невъзможно, тъй като от там минава най-големият колектор за обратните води в Пловдив.

Ремонтът му трябваше да приключи до края на юли миналата година, след това срокът беше преместен за края на октомври.

По отношение на Четвъртък пазара Кацарски заяви, че се търси законов вариант, по който на строителя да бъдат отпуснати 100 хил.лева в аванс за довършителни работи. Според него грубото строителство по тържището е готово, но трябва да се поръчат и монтират дограми, улуци и асансьори, за които фирмата няма пари в момента. Зам.-кметът призна, че въпреки вложените вече близо 1.4 млн.лева, строителството върви бавно. Ремонтът на Четвъртък пазара започна през август 2010-та година и е на стойност над 1.9 млн. лева. Той трябваше да е готов още на 1-ви септември миналата година, но фирма „Евро строй ремонт" поиска още пари за довършването му. Става дума за около половин милион лева, които според изпълнителя са заради допълнителни ремонтни дейности, които се е наложило да извършат. Оказва се, че при изкопните работи, подпочвените води са се оказали по-високо от предвиденото и се е наложило да копаят повече. Освен това допълнително е подсилван фундамента за подземния гараж, който е част от обекта.