Иск за 2 млн лева срещу общински юрист заради гафа с „Ритон”
Иск за 2 млн лева срещу общински юрист заради гафа с „Ритон” / netinfo
Иск за нанесени на общината щети заради загубата на фирма „Ритон”, която бе придобита от реститут чрез изпълнителен лист от съдебен изпълнител, ще заведе срещу виновния общински юрист кметът Славчо Атанасов. Дори прокуратурата да не установи длъжностно престъпление, виновникът няма да се размине само с дисциплинарно уволнение, заяви кметът. Най-вероятно стойността на иска му ще е около 2 млн. лева, колкото е минималната цена на акциите на общинската фирма, според подготвените в Агенцията за приватизация конкурсни условия за продажбата на „Ритон”.

Отделно общината ще заведе контрадело за възстановяване на собствеността върху акциите на дружеството, потвърди кметът. Според него същуствува такава правна възможност по ГПК, ако те не са джиросани на трето добросъвестно лице.

Началникът на правната дирекция Зорница Нейкова, която е единствената неотстранена от работа в отдела, не е оневинена, каза Атанасов в отговор на въпрос на Дарик защо се търси групова отговорност от юристите, а шефът им остава на поста си. Нейкова е била в отпуск, когато са изпуснати сроковете за обжалване на съдебното решение в полза на реститута Върбанов. Това не значи, че тя не носи отговорност, подчерта Славчо Атанасов. Според него основната причина тя да продължи работата си като директор на общинските юристи са водените 6 000 дела, по които общината е страна. Правистите от отдел „Общинска собственост”, които временно поеха правното обслужване на общината, не могат да работят на сляпо, посочи Атанасов.

Писмените обяснения, които са дали пред кмета седмина служители на дирекцията, ще бъдат изпратени на прокуратурата, която също снема обяснения от тях във връзка с проверката на казуса „Ритон”