ДАИ Пловдив инспектори подкуп
ДАИ Пловдив инспектори подкуп / DarikNews

Пловдивската окръжна прокуратура  внесе обвинителен акт в съда срещу тримата арестувани инспектори от Областен отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив, за получаване на подкуп чрез злоупотреба със служебното положение.

Подкупен инспектор от ДАИ-Пловдив остава зад решетките

Магистратите предават на съд  40-годишния Станко Милушев, Паун Тенев на 54 г. и 47-годишния Димитър Янакиев
  за това, че в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г., в гр. Асеновград и в гр. Пловдив, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, сектор „Контролно административна и наказателна дейност“, вземали подкуп, за да не съставят актове за установяване на административно нарушение по Закона за автомобилните превози при извършени контролни проверки на три фирми, като деянието е извършено чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение.

Инспекторите от ДАИ-Пловдив остават в ареста (ОБЗОР)

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив. Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“, гр. Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив (ОБЗОР)

Обикновено инспекторите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Тримата многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, даяджиите искали подкупи в размер от 300 до 5000 лева. След това съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

Седем задържани след акцията в ДАИ-Пловдив

През есента на 2019 г. бяха извършени масирани проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Задържаните при акцията в ДАИ-Пловдив изнудвали месарски бос за пари и луканка

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив