/ DarikNews.bg
Пловдивският апелативен съд отново остави зад решетките инспектора от ДАИ-Пловдив Паун Тенев, стана ясно днес. Жалбата му за по-лека мярка за неотклонение бе отхвърлена от апелативните магистрати. 

Инспекторите от ДАИ-Пловдив остават в ареста (ОБЗОР)

Срещу Тенев е повдигнато обвинение за това, че в съучастие с още двама служители на ДАИ Пловдив, в условията на продължавано престъпление, за периода от месец май 2017 г. до юли 2019 г. е приел подкуп е злоупотребил със служебното си положение  и е взел подкуп. 

Апелативният съд прецени, че няма промяна на обстоятелствата около задържането на инспектора, като от доказателствата по делото  и  от разпитите на свидетели има е достатъчно данни, че Тенев е извършил престъплението, в което е обвинен.

Наказателният кодекс предвижда санкция лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба до 20 000 лева за подкуп, уточняват от Съдебната палата.

ДАНС влезе в ДАИ-Пловдив (ОБЗОР)

Съдът прие също, че няма опасност инспекторът да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление.

Припомняме, че Тенев беше задържан заедно с още двама негови колеги при зрелищна акция на ДАНС и полицията в ДАИ Пловдив. Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев бяха арестувани през октомври, миналата година, заради взети подкупи чрез изнудване. Сумите варирали между 2 000 и 5 000 лева на проверка, съобщиха от прокуратурата.

Седем задържани след акцията в ДАИ-Пловдив

Според обвинението най-големият подкуп е бил платен от крупна транспортна фирма на холандски гражданин със седалище в Асеновград. Той притежавал 300 камиона и за да работи нормално, инспекорите му поискали на два пъти по 5 000 лева.

Сред изнудваните е и производителят на месо Стоян Къртев, който освен 300 лева подкуп, дал на служителите от ДАИ луканки и суджуци на паркинг на голям пловдивски хипермаркет. 

Задържаните при акцията в ДАИ-Пловдив изнудвали месарски бос за пари и луканка

По случая са използвани СРС-та, стана ясно по време на мярката. Определението  е окончателно и не подлежи на обжалване.