/ Thinkstock/Getty Images
лекарства за онкоболни
95966
лекарства за онкоболни
  • лекарства за онкоболни
Здравните власти взеха решение за ограничаване броя на болниците, на които ще се предоставят молекули за лечение на онкоболни. Според документ, предоставен на Дарик радио от лекари, въпросното лекарство ще бъде предоставено само на 7 университетски болници в страната. Как ще се отрази това на лечението на онкоболните и ще се запази ли ефективността на тяхната терапия?

Ограничават болниците с новите лекарства за онкоболни пациенти

Пациентите трябва да са спокойни, че, както досега, ще продължат да получават необходимите им медикаменти, коментира д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Президентът приветства отпадането на забраната за заплащане на нови лекарства

По думите му, в случая става дума за лекарства, които са съвсем иновативни, и според нормативните наредби наистина могат да се прилагат само от университетски центрове, заради специалистите и апаратурата. Това не е експериментално лечение, защото молекулите са регламентирани от Агенцията за лекарства, но има специфика при приемането им, добави председателят на НПО.

МЗ има достатъчно ресурс за онколекарствата без алтернатива

Употребата на медикаментите налага постоянното наблюдение на пациентите, като това за тях е втора, трета или последваща линия на терапия. На пациентите се правят и генетични изследвания. Това е т.нар. персонализирана медицина, каза още д-р Хасърджиев. Той прогнозира, че впоследствие тези молекули ще могат да бъдат предлагани и в други лечебни заведения. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл в аудиозоната.