Има ли опасност Пловдив да остане без градски транспорт? Това ще се дискутира утре на среща между превовачите и кмета на града Иван Тотев. Причината - фирмите, обслужващи масовия транспорт, заплашват с фалити, ако субсидиите, които получават от градската хазна, не бъдат увеличени.

Безплатни сауни в пловдивския градски транспорт

Според Тотев обаче, пари не могат да се дават без ясни аргументи и осигуряването на качествена услуга за потребителите.  Заради спора си с община Пловдив, тримата големи пловдивски превозвачи днес бяха на среща с областния управител Здравко Димитров.

Докога в някои от пловдивските автобуси в градския транспорт няма да се пускат климатици?

Според Петко Ангелов, Веселин Дошков и Атанас Чолаков, има опасност града на тепетата да остане без градски транспорт, тъй като работили на загуба. Заради това, както и заради твърденията им, че комуникация с местната управа липсва, те настояват за помощ от държавата.

"Среща обаче с кмета на града ще има. Тя ще е утре сутринта", съобщи самият градоначалник Иван Тотев по време на откриването на най-новото пространство за култура в Пловдив - галерия „Капана“.

Кметът на Пловдив: Абсолютно безобразие е да не работят климатиците в градския транспорт

Според Тотев обаче, ако няма достатъчно аргументи от страна на превозвачите, няма и причина да им се увеличават субсидиите. Той отново отправи упреци към качеството на услугата, която фирмите предлагат и припомни, че е недопустимо в летните жеги да не се пускат климатии в рейсовете, заради икономии.

Припомням, че от тази година субсидията, която получават превозвачите в Пловдив беше увеличена с 1 милион на 7 милиона лева. Компенсациите, които бяха предвидени преди това в бюджет 2019 за фирмите, обслужващи градския транспорт, възлизаха на 6 милиона лева.

Пловдивският градски транспорт влезе в Google Maps

От бранша поискаха увеличение на сумата с 3,6 млн. лв., но това не се случи. Според договорите с местната управа, при неизпълнение на над 96% от курсовете, фирмите биват санкционирани. Глоба е предвидена и при неотопляне и неохлаждане на градските рейсове.