И средношколци могат да кандидатстват в ПУ
И средношколци могат да кандидатстват в ПУ / Снимка: Sofia Photo Agency
Учениците от 10 и 11 клас ще могат да се явяват на кандидат-студентските изпити в Пловдивския универститет „Паисий Хилендарски” в тазгодишната кампания, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов. Той уточни, че с получените резултати средношколците могат да участват в балообразуването в продължение на три години от датата на положените изпити. Ако оценката надхвърля „Много добър” 4,50 учениците ще могат веднага да се запишат в избраната от тях специалност и да платят една семестриална такса. Реалното им обучение в университета обаче ще започне в годината, в която получат дипломата си за завършено средно образование.

Най-голям е броят на десетокласници, които искат да кандидатстват с химия, физика, биология и история, защото в 11-и клас тези предмети вече не се изучават и трябва да се готвят допълнително за тях, коментира доц. Козлуджов. За специалностите в Юридическия факултет и Факултета по социални и икономически науки обаче ще важат единствено оценките от положени изпити в университета в годината на завършване на средното образование, допълни той.

9 нови специалности за бакалаври разкрива ПУ„Паисий Хилендарски” през новата академична година. Те са „Химия с маркетинг”, „Медицинска химия”, „Медицинска физика”, „Бизнес информационни технологии”, „Медицинска биология”, „Екология на биотехнологичните производства”, „Български и турски език”, „Приложна лингвистика” и „Лингвистика и информационни технологии”.

Държавен прием за 4150 бакалаври в редовна и задочна форма на обучение е заявил университетът за новата академична година. Бройката е с 20% повече от миналата година.