И другият внук на Кирил Рашков влиза в затвора
И другият внук на Кирил Рашков влиза в затвора / netinfo

Втори внук на Кирил Рашков – Ангел, ще лежи в затвора, след като днес Окръжният съд в Пловдив го осъди на 1, 4 години лишаване от свобода и 2000 лева глоба заради предложен подкуп от 20 лева на катаджия. Заедно с това наказание Рашков-младши ще трябва да изтърпи ефективно и условната присъда от 1 година, дадена му от Районния съд в Стара Загора заради използване на фалшива диплома за основно образование. Изпитателният срок при нея е бил 3 г. Само два месеца обаче след присъдата на старозагорските магистрати Ангел Рашков е подхвърлил двайсетолевка на пътен полицай от Пловдив, за да не му състави акт, че кара без книжка. Свидетелството за управление на 20-годишния младеж е отнето от КАТ-Стара Загора още през 2011-а, след като се разбрало, че е издадено въз основа на подправена диплома за образование. Така на практика Ангел Рашков отива зад решетките за 2, 4 години.

Делото днес мина по съкратената процедура без разпит на свидетели и събиране на доказателства.  Прокурорът Албена Георгиева поиска за Рашков присъда от 2 години и 4000 лева глоба, като отбеляза смекчаващите вината обстоятелства – малкият размер на подкупа и младостта на обвиняемия.

Адвокатът на Ангел – Атанас Павлов от Пазарджик, ангажиран от близките само за това съдебно заседание, настоя клиентът му да получи пробация. Той предостави на съда удостоверение за постоянен адрес на Рашков в район „Южен“, както и положителна характеристика на младежа от домоуправителя, под която се бяха подписали близо двайсетина жители на входа.

„Много съжалявам за това, което съм извършил. Вече 4 месеца съм в затвора и имах време да обмисля постъпката си. Умолявам съда за снизхождение и да ми даде втори шанс. Обещавам, че никога повече няма да извършвам престъпления“, бяха последните думи на Ангел Рашков пред съда. Преди това обаче той излъга в залата, че има средно образование.

Дядо му Цар Киро и братовчед му Кирил Рашков обжалват в момента пред Върховния касационен съд наказанията си съответно от 3, 6 г. и 3 г. за закана за убийство.