пребитите горски служители са хоспитализирани
пребитите горски служители са хоспитализирани / netinfo
Над 20 служители на Горско стопанство „Панагюрище“ излязоха на мирен протест пред сградата на Районното управление в града. Проявата на недоволство бе предизвикана, след като в събота двама служители на Горското от Оборище и Поибрене са били пребити на 25 февруари от група роми от село Поибрене.

Двамата видели млад мъж с каруца, натоварена с боклуци, които изсипал до семенната база. Направили му забележка, но вместо да се засрами, той извикал подкрепление. След като потеглили с колата си, горските били принудени да спрат в центъра на ромската махала пред натрупана набързо преграда от камъни и бордюри. После тумба местни жители ги измъкнали от колата и започнал жесток побой, включително с камъни. Не помогнали и предупредителните изстрели във въздуха.

Побойниците са се измъкнали в деня на инцидента, но днес са заловени. Съмненията, че може да бъдат пуснати от ареста накара горските служители да се изправят пред районното управление на МВР.

Задържаните са трима – двама на по 31 години и един на 25, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Разследването продължава и вероятно ще бъдат задържани още участници в мелето. За удължаване на ареста им обаче е необходима прокурорска заповед.

Пострадалите служители са приети в болница с различни травми. Единият – Пенчо Шанов - все още е там и почти не може да става от леглото, а другият – Иван Дяков, е напуснал по собствена воля, въпреки че трябва да продължи да бъде лекуван.

Според директора на Горското стопанство, това не е първият такъв инцидент. Само за последните дни има пребити четирима служители. Той подчерта, че с колегите му нямат други искания, освен виновниците да си получат заслуженото, за да не се повтарят и занапред побоищата над хора, включително длъжностни лица.