Фалшиви документи при доставките на храни за детските градини
Фалшиви документи при доставките на храни за детските градини / netinfo

Детските градини в Пловдив са зареждани с продукти на един производител, а доставчиците са представяли документи за произход на стоката на друг производител. Това е констатирала разпоредената от заместник-кмета Георги Григоров проверка, съобщи самият той пред Дарик. Масова практика е да се доставят храни без придружаващи документи и такива да се представят след многократно настояване, каза Григоров.

Скандалът около доставките избухна, след като директори се оплакаха от некачествени храни, а фирмите –снабдители заподозряха атака в опит за смяната им с приближени до новата администрация фирми.

Не съм влизал в отделните случаи, целта е да се изправи системната грешка при доставките – така Григоров отговори на въпрос на Дарик дали ще сезира прокуратурата за използване на документи с невярно съдържание от фирмите. Той подчерта още веднъж, че при много от доставките липсва и физически контрол, а възраженията срещу качеството са в устен вид.

Основният проблем е , че в самата документация на процедурите по Закона за обществените поръчки, чрез които се избират доставчици, няма императивно изискване за доказване произхода на стоката и на сроковете на годност, каза Григоров. В доклада си до кмета той е предложил това да бъде заложено в новите процедури, а те да се провеждат и контролират от районните кметове, вместо както досега – от централизираната структура “Общински дейности”.