ЕВН иска 10%  увеличение на тока от 1 юли
ЕВН иска 10% увеличение на тока от 1 юли / netinfo

Цената на тока да скочи средно с 10% от 1-ви юли ще поиска ЕВН от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, съобщи във Виена директорът по регулационен мениджмънт Гочо Чемширов.

С подробностите Мария Троева:

 

Предварителното предложение на компанията, която обслужва 1,5 млн. абонати от Югоизточна България, е 1kw/h да струва 16,7 стотинки без ДДС по дневна тарифа и 9,7 стотинки без ДДС – по нощна. Според Чемширов исканото увеличение не е с цел повишаване на приходите на компанията, а е отражение единствено на инфлацията и на повишените с 62 млн. лева разходи, продиктувани от задължението ЕВН да изкупува на преференциални цени енергии от възобновяеми източници.

 

Инфлацията е 7,8% и ще се отрази директно на цената за мрежа и пренос, а увеличението на тарифите за снабдяване е с около 11,27%. Тези два компонента дават 10 на сто ръст в крайната цена за потребителя. Предложението на ЕВН ще бъде внесено в Държавния регулатор до 31 март. То е най-ниското до момента от компанията.

 

Междувременно стана ясно, че ръстът на потребление в България се свива. Според Петер Лайр, член на Управителния съвет на ЕВН-Австрия, темповете на растеж на консумация на ток от 7-8% в последните години сега са се забавили с около 4%.