/ netinfo
До 19 март ще има експертно становище за стабилизиране на проблемния участък
Експертна работна група заседава днес в Община Смолян по проблема със свлачището при село Тикале, което затвори пътя Смолян-Мадан.„Радвам се, че тази среща се случва, за да се вземат важни решения, които да успокоят хората и да набележим адекватни мерки за справяне със ситуацията", посочи кметът на Смолян Николай Мелемов. До понеделник, 19 март експертната комисия трябва да даде становището си за възможностите за стабилизиране на проблемния участък в района на Тикале, част от пътя Смолян-Мадан.

Електроенергийният системен оператор с авариен план заради свлачището край Смолян

Експертите ще извършат оглед и картировка на свлачището, след което ще се дадат препоръки за спешни мерки за стабилизиране на свлачищната зона. В заседанието участват геолози, експерти, представители на държавни и общински институции.

среща на експерти за набелязване на мерки за укрепване на свлачището край село Тикале
netinfo

Председател на експертната група е доц. Стефчо Стойнев - ръководител на катедра „Хидрогеология и инженерна геология“ на Минно-геоложкия университет. Той посочи, че задачата им е да извършат инженерно-геоложки оглед на свлачището, да направят предварителна оценка и набележат мерки за стабилизиране на терена в този участък и успокояване на процесите. Да предложат възможности за постепенно отваряне на пътя и възстановяване на движението, ако на този етап това е възможно.

Вече правят нов обходен път заради свлачището край Смолян

Първоначалните огледи и видео кадри с дрон над свлачището показаха пукнатини с размери до 150 метра

Пътят Смолян-Мадан остава затворен заради свлачището при Тикале, а за обходен маршрут се използва трасето Смилян-Рудозем. В момента се изгражда и временен обходен път от село Влахово до село Тикале.