свлачище Смолян
свлачище Смолян / netinfo
След девет дни блокада, отпушиха пътя Рудозем- Смилян
Вече е стартирало изработването на нов обходен маршрут, който да улесни значително жителите на 11-те села край Смолян, които са засегнати от свлачището, което блокира пътя Смолян-Средногорци. В момента работещите и учениците от близките населени места трябва да пътуват допълнително и пътят им се удължава с минимум 30 км повече, за да стигнат до Смолян. Новата отсечка, от която вече са направени първите 100 метра, ще реши временно проблема. Новият път е с дължина от около малко над 1 км. Началото му е от с. Влахово в посока на с. Тикале, като ще излиза на 2 км от разклона на последното село.

временен път Рудозем-Смилян
netinfo

Ширината на пътя ще е шест метра, като вече всички собственици, през които имоти минава трасето са подписали декларации, че нямат нищо против. Работи се усилено по него и от двете страни. Първите 100 метра са пробити“, коментира зам.-областният управител Адриан Петров. 

временен път Рудозем-Смилян
netinfo

По новият път ще минават само леки автомобили и автобуси до 22 места, като товарният трафик ще продължи да е по обходните трасета – Рудозем – Фатово – Смолян, както и вече отпушеният път Рудозем-Смилян-Смолян. Той ще бъде асфалтиран, но ще е временно решение на проблема. 

временен път Рудозем-Смилян
netinfo

След девет дни блокада, вече е възстановено движението по пътя Рудозем – Смилян, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Движението по пътната артерия бе блокирано в първите дни на март от свлачище в района на разклона за с. Вълчан до с. Смилян. Отпушването на пътната артерия бе ускорено през последните дни, заради усложнената ситуация по пътя Смолян-Средногорци.

временен път Рудозем-Смилян
netinfo

На работната среща присъстваха представителите на двете големи предприятия в Смолян, транспортните фирми и представители на инспектората по образование. Изготвен е графика, по който ще бъдат извозвани работниците и учениците, като е разпратен и до кметовете на населените места. Утре предстои среща с геолози и представители на АПИ, за да се умува, какви следващи действия ще има за преодоляването на проблема със свлачището .

временен път Рудозем-Смилян
netinfo

Забранява се и преминаването на свлачището от пешеходци, тъй като има реална опасност да пострадат. За целта от двете страни на свлачището ще бъдат поставени и големи табели, със забранителни надписи за преминаване.