/ БТА
Двама бивши премиери са кандидати за народни представители за 46-то Народно събрание от Пловдив. Това са Бойко Борисов, министър-председател на България в последните три мандата и Жан Виденов, премиер в периода 1991 - 1996 година.

Борисов е начело на листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-град /16 МИР/, където до трето място няма промяна в сравнение с тази, с която бившите управляващи се явиха на изборите на 4 април. Втори е бившият кмет на Пловдив, управлявал града два мандата, Иван Тотев, а трети е Радослав Чолаков.

В областта няма изненади, там отново е водач Дани Каназирева, безпартийна, областен управител на Пловдив при управлението на ГЕРБ.

Жан Виденов е водач на двете пловдивски листи - 16 и 17 МИР на коалиция "Ляв съюз за чиста и свята република", в която влизат четири партии от левия спектър.

БСП този път залага на проф. Иво Христов, който замести лидера на партията Корнелия Нинова. Без промяна остава листата в Пловдив-област и това Манол Генов, с три депутатски мандата зад гърба си.

"Има такъв народ" в Пловдив и областта ще разчита на Тошко Йорданов, като този път в града трикратната ни световна шампионка по шах Антоанета Стефанова отстъпи едно място назад и е на трета позиция.

Николай Хаджигенов и Мария Капон са начело на пловдивската листа на "Изправи се! Мутри вън!". Четвърти е скулпторът Георги Иванов, известен като Жорж Трак, който влиза в битката по покана на Татяна Дончева. В Пловдив-област листата се води от Румен Йончев.

Няма изненади и в двете листи на "Демократична България". Начело в Пловдив-град е Христо Иванов от "Да, България", а в областта води Велизар Шаламанов.

Изненада обаче е водачът на партия Движение "Заедно за промяна" бизнесменът Ветко Арабаджиев, обвиняем за данъчни измами.
БТА